SkaldjurNov2013 035

HUMMER. HAVETS SVARTA GULD.

Hummer är havets svarta guld. Den första måndagen efter den 20 september är det lovligt att fiska hummer med en begränsing i tid och mått.  Skagerack, Kattegatt och i norra Öresund är de vanligaste fångstplatserna. Den normala vikten ligger mellan 0,5-1 kg.

Hummern kan även bli så stor som 50 cm lång och väga hela fem kilo. Kräftdjuret har fem par ben varav en krossklo och en saxklo. Den normala färgen är svart eller blåsvart.

Rombärande honor och då huvudskölden är mindre än åtta centimeter lång, får inte fångas. Den växer under 8-10 år innan den kan fångas. Fångstmetoden är tinor. Priset på den första hummern varierer kraftigt varje år och den första fångsten kostar flera tusen kronor per kilo. Utöver den svenska hummern importeras året runt levande humrar från främst USA och Kanada. Det är stora likheter mellan den svenska och amerikanska.

Färgmässigt är färgen mer olivgrön eller brun på hummern från USA och Kanada. Närings- och enerigimässigt är det inga större skillnader.

Den Svenska Hummerakademien är belägen i Hunnebostrand. Begreppet "Hummersafari" utvecklades på Smögen och har därefter spridit sig över hela Sverige.  Den största andelen hummer köps i fryst form.

Färsk hummer inför grillning.
Hummerpremiären är i september. Kungshamn.
Foto: Theresa Johansson
Foto: Theresa Johansson

Hummerlunchen är  det exklusiva evenemanget dagen efter säsongspremiären av hummerfisket. Läs mer här!

Läs mer här om infrysning och upptining.

Fakta. Närings & energivärde per 100g hummerkött:

Energi: 365 kj
Kcal: 87
Protein: 15,2 g
Fett: 0,6 g
Omega-3 fett: 0,2 g
Dagsintag av omega-3 fett enligt rekommendation är 2-3 g
Fettlöslig vitamin: E
B-vitamin: B12
Mineraler: zink

Artens namn är: Homarus gammarus

Källa: Sjömatsfrämjandet

Den Svenska Hummerakademien är belägen i Hunnebostrand. 

Film om hummerfiske.
Fisk- och hummerrev byggs utanför Smögen. Läs mer.