SkaldjurNov2013 035

OSTRON. SOM EN KYSS FRÅN HAVET. 

Ostron är en av de mest mytomspunna skaldjuren som ofta förknippas med lyx och njutning. De svenska ostronen anses som några av världens bästa. Grebbestadsostron är Sveriges mest kända ostron. Det importeras en stor andel ostron till Sverige, främst från Frankrike.

Området kring Grebbestad hör till de platser i Bohuslän som producerar flest ostron i Sverige och är internationellt erkänd för sin höga kvalitet.  Under vintern är smaken som bäst med anledning av det bildas glykogen som tillför en sötaktig smak.

Ostron används till matlagning på flera olika sätt men de färska svenska äts helst råa. Champagne, öl med portersmak och torrt vin förhöjer smakkänslan.Ostron plockas av dykare. De finns i norra Kattegatt och i Skagerack. Salthalten i vattnet begränsar deras utbredning.

De svenska ostronen är mer runda och har plattare skal än de importerade. Smak och arom beror mer på var de odlas än på själva sorten.

Det finns även Japanska ostron längs Bohuskusten vilka har en sötaktigare smak och större format.

Ostron döps oftst efter platsen de är odlade på. Om ett ostron doftar friskt hav och att skalet stänger sig när det vidrörs är det färskt.

 

 
Nordiska Mästerskapen i Ostronöppning anordnas i Grebbestad årligen.

Fakta. Närings & energivärde per 100g ostronkött:

Energi: 310 kj
Kcal: 74
Protein: 9,5 g
Fett: 2,4 g
Omega-3 fett: 0,8 g
Dagsintag av omega-3 fett enligt rekommendation är 2-3 g
Fettlöslig vitamin: D
B-vitamin: B12 och niacin
Mineraler: järn och koppar
Antioxidant: Selen

Artens namn är: Ostrea edulis

Källa: Sjömatsfrämjandet 

Ostronakademien är belägen i Grebbestad vilken är huvudorten för Ostron i Sverige.


Läs mer här om infrysning och upptining.