SkaldjurNov2013 035

MUSSLOR. BLÅMUSSLAN ÄR EN DELIKATESS LÄNGS DEN SVENSKA KUSTEN.

Blåmusslan är den vanligaste musslan som används till matanrättningar. Den finns på flera platser längs den svenska kusten, från Bohuskusten till Ångermanlands kust. Den bästa säsongen är under våren. Blåmusslan säljs som färskvara levande eller i fryst form. Vanligast är musslor som är skalade i helkonserv eller på burk som då oftast är importerad.

Utöver att vara en konsumentprodukt är blåmusslan effektiv på att rena vatten. Hela fem liter vatten per timma kan en mussla filtrera. Den vanligaste odlingsmetoden är att de växer på vävda nylonband eller rep.

Länsstyrelelsen musselinformation har uppgifter om det finns misstanke om de kan vara giftiga i det fall de plockas själv ute i naturen. En mussla ska dofta friskt av hav samt inte vara sandig.Färska musslor ska vara levande vid matlagning och om de är öppna stängs de om man knackar på dem.

Kammusslan eller Pilgrimsmusslan som den även heter förkommer i Skagerack och i Kattegatt. Den bästa säsongen är den senrare delen av vintern och våren. Köttet är mört och har en sötaktig nötsmak.

Det är främst den stora vita muskeln som äts men även den ornanga rommen och den vita mjölken. En stor andel säljs importerad i fryst form.

Hjärtmusslor och Sandmusslor finns även dessa i vår närhet längs Kattegatt och Skagerack. Båda är uppskattade inom matlagning men dock mer sällsynta ute i handeln. Huvudorterna för blåmusslor är Orust, Lysekil och Grebbestad.

Foto: Fredrik Lundqvist
Musselsoppa
Musselsoppa
Moules Frites
Moules Frites

Fakta. Närings & energivärde per 100g musselkött av Blåmussla:

Energi: 380 kj
Kcal: 91
Protein: 10,4 g
Fett: 1,4 g
Omega-3 fett: 0,4 g
Dagsintag av omega-3 fett enligt rekommendation är 2-3 g
B-vitamin: B12
Mineraler: järn
Artens namn är: Mytilus edulis


Fakta. Närings & energivärde per 100g musselkött av Kammussla (Pilgrimsmussla):

Energi: 380 kj
Kcal: 91
Protein: 10,4 g
Fett: 1,4 g
Omega-3 fett: 0,4 g
Dagsintag av omega-3 fett enligt rekommendation är 2-3 g
B-vitamin: B12
Mineraler: järn
Artens namn är: Pecten maximus


Källa: Sjömatsfrämjandet

Foto: Theresa Johansson Foto: Theresa Johansson

Svenska Musselakademien är belägen i Lysekil.


Läs mer här om infrysning och upptining.
Musselfiske i programmet Food Country.