SkaldjurNov2013 035

RÄKOR. FÄRSKA OCH FRYSTA RÄKOR.

Färska räkor är det av skaldjuren som mest förknippas med Bohuslän. Nordhavsräkan eller Pandalus borealis är räkans egentliga namn. Den största volymen av  räkor säljs i fryst form. 

Den unika smaken på de färska räkorna baseras på att direkt vid fångst kokas den ombord. Kokkonsten har i generationer utvecklats vilket ger räkan i kombination med den absoluta färskheten en smak som är svår att överträffa.

De räkor som landas i Strömstad och på Smögen auktioneras genom Smögens Fiskauktion till grossister över hela landet. Begreppen Smögenräkor och Strömstadräkor känner de flesta till som de färska räkorna från Bohuslän. Den största andelen räkor i Sverige landas i Göteborg och säljs via Göteborgs Fiskauktion.

Nordhavsräkan förekommer i Nordsjön, Skagerack och i Kattegatt. Räkans storlek kan bli max 185 mm lång och den  lever som längst sex år. Nordhavsräkan lever på 50 - 1000 meters djup generellt, i Skagerack på ett djup ner till 400 meter.

 Desto djupare räkan lever blir den röda färgen mer intensiv. Räkorna fångas med trål. Den största delen av räkfisket  bedrivs i Skagerack.

I mitten av 1800-talet upptäckte engelsmännen Nordhavsräkan. Det var även engelsmännen som uppfann trålen som gjorde det möjligt att fånga räkorna då de lever långt under havsytan.

I Norden blev norrmännen de första att börja fiska räkan vid Drammenfjorden. Det svenska räkfisket påbörjades år 1898 vid Gullmarsfjorden som ligger söder om Lysekil.

Först efter andra världskriget utvecklades räkfisket. Efterfrågan av turistande svenskar från främst Stockholm som besökte Bohuslän i mitten av 1900-talet gjorde räkan populär.

Svenska Räkakademien är placerad i
Strömstad.  

Fakta. Närings & energivärde per 100g räkkött:

Energi: 426 kj
Kcal: 101
Protein: 23,3 g
Fett: 0,8 g
Omega-3 fett: 0,3 g
Dagsintag av omega-3 fett enligt rekommendation är 2-3 g
Fettlösliga vitaminer: A, D och E
B-vitamin: B12
Kolestrol: 164 mg

Artens namn är: Nordhavsräka ( Pandalus borealis)

Källa: Sjömatsfrämjandet

Den största volymen av räkor säljs i fryst form.

I butikerna finns flera olika storlekar på räkorna. De vanligaste konsumentförpackningarna är 90/120 stycken räkor per kg samt 70/90 stycken per kilo. Färre räkor per kilo medför större räkor.

Bästa tipset att tina frysta räkor är att låta dem tina upp långsamt i ett kylskåp och gärna omlslaget i ett tidningspapper eller liknade.


Läs mer här om infrysning och upptining.